Jahodový nepečený dort s mléčnou rýží
Když je už v jahodové sezóně tak teplo, že se vám nechce zapínat troubu, recept na nepečený dort se určitě hodí.
Budete potřebovat:
korpus:
200 g sušenek
100 g másla
náplň:
750 ml mléka
kůra z 1 citrónu
180 g rýže
150 g cukru
vanilkový cukr
9 plátků želatiny
2 kelímky šlehačky (cca 360 g)
navíc:
cca 700 g jahod
červené dortové želé
Postup:
1. Sušenky rozrtíme na prášek a smícháme s rozpuštěným máslem.
2. Natlačíme na dno dortové formy a dáme do lednice.
3. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou kůru, 100 g cukru a vanilkový cukr.
4. Svaříme spolu s rýží, aby vznikla hustší směs (cca 30 minut na mírném plameni).
5. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 3-5 minut stát.
6. Důkladně vyždímeme a vmícháme do horké mléčné rýže.
7. Šlehačku ušleháme a vmícháme do vychladlé rýže.
8. Navrstvíme do dortové formy a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
9. Jahody rozpůlíme a rozprostřeme na dort.
10. Želé připravíme dle návodu na obalu spolu se zbylým cukrem a zalijeme jím jahody.
11. Před podáváním necháme důkladně vychladit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.