Jahodový nepečený dort s mléčnou rýží

Když je už v jahodové sezóně tak teplo, že se vám nechce zapínat troubu, recept na nepečený dort se určitě hodí.

Budete potřebovat:

korpus:

200 g sušenek
100 g másla

náplň:

750 ml mléka
kůra z 1 citrónu
180 g rýže
150 g cukru
vanilkový cukr
9 plátků želatiny
2 kelímky šlehačky (cca 360 g)

navíc:

cca 700 g jahod
červené dortové želé

Postup:

1. Sušenky rozrtíme na prášek a smícháme s rozpuštěným máslem.

2. Natlačíme na dno dortové formy a dáme do lednice.

3. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou kůru, 100 g cukru a vanilkový cukr.

4. Svaříme spolu s rýží, aby vznikla hustší směs (cca 30 minut na mírném plameni).

5. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 3-5 minut stát.

6. Důkladně vyždímeme a vmícháme do horké mléčné rýže.

7. Šlehačku ušleháme a vmícháme do vychladlé rýže.

8. Navrstvíme do dortové formy a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.

9. Jahody rozpůlíme a rozprostřeme na dort.

10. Želé připravíme dle návodu na obalu spolu se zbylým cukrem a zalijeme jím jahody.

11. Před podáváním necháme důkladně vychladit.

autor: Zuzana Plíšková