Vídeňský bramborový knedlík
Připravila Vilma knedlík, nebo nok? U scény s tímto sporem jste se jistě i vy nejednou pobavili při sledování filmu Pelíšky. A ani ten tak samozřejmě Zuzana Plíšková nevynechala, když vybírala recepty do Apetýtu inspirované známými filmy. Dnes si tedy připravíme vídeňský bramborový knedlík.
Budete potřebovat:
1 kg brambor
100 g mouky
100 g krupice
2 žloutky
30 g másla
sůl
muškatový oříšek
Postup:
1. Brambory uvaříme, lehce propláchneme studenou vodou a oloupeme.
2. Poté je prolisujeme nebo najemno nastrouháme.
3. Důkladně promícháme s moukou, krupicí, žloutky a solí a rozpuštěným prochladlým máslem. Pokud je těsto až příliš řídké, přidáme trochu krupice.
4. Ruce si namočíme do studené vody a z těsta tvarujeme menší kuloaté knedlíky. Ty poté vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15-20 minut.
5. Knedlík se hodí nejlépe ke smetanovým omáčkám
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.