Jarní kroupoto s chřestem

Celý tento týden zvědavě nahlížíme do talířů známých osobností. A našemu hledáčku neunikl ani sám Albert Einstein. Držitel Nobelovy ceny si přinejmenším v závěru života dopřával jídla výhradně bez masa. Navíc se mu prý vždy zdálo, že člověk nebyl předurčen k tomu být masožravcem. No a protože měl zároveň slabost pro italskou kuchyni, připravila Zuzana Plíšková recept, který by jistě ocenil.

Budete potřebovat:

1 svazek zeleného chřestu
2 hrsti mraženého hrášku
1,5 litru zeleninového vývaru/vody
125 ml bílého vína
2 hrnky předem namočených ječných krup
petrželka
bazalka
pórek
3 stroužky česneku
sůl, pepř

Postup:

1. Chřest nakrájíme na špalíky a vaříme v osolené vodě se lžičkou cukru, solí a kolečkem citrónu asi 4 minuty.

2. Propláchneme studenou vodu a dáme do mixéru spolu s bylinkami.

3. Přidáme trochu vývaru/vody a rozmixujeme dohladka.

4. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něj nakrájený pórek.

5. Pak přidáme nadrobno nasekaný česnek a nakonec kroupy.

6. Po 4-5 minutách podlijeme vínem a mícháme, dokud se většina tekutiny neodpaří.

7. Poté osolíme a začneme přidávat po naběračkách vývar - zalijeme trochou vývaru, necháme tekutinu vstřebat, opět zalijeme vývarem a opakujeme, dokud nejsou kroupy hotové (trvá to asi 25 minut).

8. Jakmile jsou kroupy uvařené, vmícháme lžící másla a dle chuti strouhaný parmezán.

9. Přidáme chřestové pyré a hrášek.

10. Dochutíme a na talíři sypeme dle chuti strouhaným parmezánem.

autor: Zuzana Plíšková