Liduščin mazanec
Poprvé se předpisy na mazance začaly objevovat v kuchařských knihách už zhruba v 15.století. Tak staré je toto obřadní pečivo, na které by se správně mělo těsto zadělávat na Bílou sobotu. Paní Ludmila Muszelová ze Znojma poslala recept, který si vyzkoušela už na začátku března.
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru
250 ml mléka
120 g másla (může být i jiný tuk na pečení)
3 žloutky
30 g droždí
špetka soli
citronová kůra
2 lžíce rumu
kandované ovoce, rozinky, mandle
Postup:
1. Do části vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobené kvasnice a necháme nakynout.
2. Poté smícháme zbylé mléko, kvásek a ostatní ingredience a vymísíme těsto.
3. Necháme asi hodinu na teplém místě kynout a poté ještě jednou vymísíme a znovu necháme nakynout.
4. Z těsta uděláme dva bochníčky, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí (nebo ořechy) a necháme ještě asi 15 minut nakynout na plechu. Poté pečeme asi 45-50 minut na 175°C.
5. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a mírně posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.