Poctivé rohlíky

Pečivo ve tvaru půlměsíce podle legendy poprvé vyrobil vídeňský pekař na počest vítězství nad Turky, kdy by jejich útok ve druhé polovině 17.století odražen. Pokud bylo takové pečivo skutečně vytvořeno coby symbol vítězství, pak mohlo být pravděpodobně předchůdcem rohlíku, jak ho známe dnes. Recept nám ze Slovenska poslal Mario Mjankov.

Budete potřebovat:

500 g polohrubé mouky
1/2 kostky čerstvého droždí
250 ml vlažné vody
3 lžíce rozpuštěného másla/sádla
10 g cukru
sůl

Postup:

1. Smícháme prosátou mouku, sůl a cukr.

2. Do velké mísy nalijeme vlažnou vodu, rozpuštěný tuk a přidáme rozdrobené kvasnice, které v tekutině rozmícháme.

3. Postupně přidáváme mouku a mícháme vařečkou, dokud se obsah nespojí tak, že můžeme těsto zpracovávat rukou (mouku tak nemusíme využít celou, anebo naopak pokud ještě lepí, mouku můžeme přidat).

4. Hněteme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy.

5. Poté necháme 1-2 hodiny kynout pod utěrkou a během této doby těsto asi čtyřikrát (po 30 minutách) přeložíme/lehce prohněteme.

6. Rozdělíme na bochánky o váze asi 80 g a necháme ještě krátce kynout.

7. Každý bochánek poté rozválíme do tvaru delší elipsy, smotáme od jednoho konce k druhému a dotvarujeme do tvaru rohlíku.

8. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy.

9. Pokropíme vodou, zakryjeme fólií a necháme dokynout (asi po dobu 45 minut).

10. Poté ji odstraníme, ještě jednou lehce potřeme vodou a dáme péct do trouby rozpálené na 250 stupňů.

11. Pečeme zhruba 15 minut.

autor: Zuzana Plíšková