Pečené boží milosti
V receptech Apetýtu se tentokrát promítne fašank – období přípravy na půst, doba dobrého jídla, tradic a všeobecného veselí. Připravte si s námi pečené boží milosti. Možná je znáte jako smažené, ale tahle varianta je zdravější a také chutná skvěle!
Potřebovat budete:
- 400 g hladké mouky
- 300 g másla
- 3 žloutky
- 1 dcl bílého vína
- cukr krystal
- vanilkový cukr
Postup:
- Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, které se nechá asi 30 minut odpočívat. Poté ho vyválíme válečkem natenko.
- Pak už jen vykrajujeme různé tvary, např. trojúhelníčky, čtverečky, hvězdy apod.
- Ty pak uprostřed nožem nebo rádýlkem několikrát prořízneme (ne k okraji, jen uprostřed tvaru).
- Pečeme v předehřáté troubě na pečicím papíře až je těsto jemně zlatavé.
- Ještě horké obalíme opatrně v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Andělská křídla nebo fánky, jak se tomuto cukroví také někdy říká, jsou oblíbené i v kuchyních jiných zemí, nejen u nás na Moravě. Například v Polsku jsou známé jako faworki, v Maďarku jako csörögefánk, v Chorvatsku mají kroštule, na Slovensku zase chrapně, v Itálii chiacchiere – v překladu to znamená klábosení, což je velmi výstižné, vezmeme-li v úvahu veselí, které je s oslavami všeobecně spjaté.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.