Pečené boží milosti

V receptech Apetýtu se tentokrát promítne fašank – období přípravy na půst, doba dobrého jídla, tradic a všeobecného veselí. Připravte si s námi pečené boží milosti. Možná je znáte jako smažené, ale tahle varianta je zdravější a také chutná skvěle!

Potřebovat budete:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 dcl bílého vína
  • cukr krystal
  • vanilkový cukr

Postup:

  1. Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, které se nechá asi 30 minut odpočívat. Poté ho vyválíme válečkem natenko.
  2. Pak už jen vykrajujeme různé tvary, např. trojúhelníčky, čtverečky, hvězdy apod.
  3. Ty pak uprostřed nožem nebo rádýlkem několikrát prořízneme (ne k okraji, jen uprostřed tvaru).
  4. Pečeme v předehřáté troubě na pečicím papíře až je těsto jemně zlatavé.
  5. Ještě horké obalíme opatrně v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Andělská křídla nebo fánky, jak se tomuto cukroví také někdy říká, jsou oblíbené i v kuchyních jiných zemí, nejen u nás na Moravě. Například v Polsku jsou známé jako faworki, v Maďarku jako csörögefánk, v Chorvatsku mají kroštule, na Slovensku zase chrapně, v Itálii chiacchiere – v překladu to znamená klábosení, což je velmi výstižné, vezmeme-li v úvahu veselí, které je s oslavami všeobecně spjaté.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.