Vepřové koleno z římského hrnce
Pokud patříte k majitelům takzvaného římského hrnce, určitě tento recept vyzkoušejte.
Budete potřebovat:
1 velké vepřové koleno
gulášové koření
6-8 stroužků česneku
sůl
1 sklenice bílého kysaného zelí
1 sklenice červeného kysaného zelí
5 brambor
Postup:
1. Koleno necháme vcelku, nasolíme a posypeme trochou gulášového koření.
2. Utřeme česnek se solí a přidáme vodu, aby vznikla tekutá hmota.
3. Tu jehlou vpravíme do kolena a necháme 24 hodin odležet.
4. Připravíme si římský hrnec, který před použitím alespoň na 15 minut namočíme do vody.
5. Koleno dáme do hrnce a vložíme do trouby, kde necháme asi 1 hodinu při 100 stupních.
6. Pak přidáme bílé a červené zelí a na plátky nakrájené brambory (přidat můžeme i houby).
7. Pečeme při 200 až 250 stupních asi 1 až 1,5 hodiny.
8. Koleno nemusíme příliš podlévat, jen ho jednou během pečení otočit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.