Dýně Hokaidó s jáhlami
Moderátorka Andrea Kratinová ráda a často vaří zdravě. Pokud byste rádi svému jídelníčku trochu odlehčili, určitě vyzkoučejte dnešní recept.
Budete potřebovat:
půl sáčku jáhel
půlka vydlabané dýně Hokaidó
dvě cibule
maizena
sůl
mladá cibulka, petrželka nebo pažitka
Postup:
1. Jáhly vysypeme do rozpáleného hrnce, nasucho opražíme až do oříškové vůně a zalijeme vodou.
2.Osolíme a vaříme dle návodu. Můžeme zjemnit trochou mléka.
3. Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji.
4. Přidáme na čtverečky nakrájenou dýni, osolíme a orestujeme.
5. Pak přilijeme trochu vody a dusíme pod pokličkou do změknutí dýně.
6. Připravíme si směs vody, trochy soli a maizeny a touto směsí zeleninu přelijeme.
7. Vaříme do zhoustnutí.
8. Přidáme nakrájenou mladou cibulku a zelené bylinky.
9. Na talířích kopečky jáhel přelijeme omáčkou z dýně a ozdobíme plátkem ledového salátku a nakrájenými rajčaty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.