Domácí housky
Recept na výborné houstičky dostala Věra Martínková z Horní Cerekve od své kamarádky. Od té doby je často peče.
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
250 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky
250 ml mléka / podle potřeby i více/
50 g másla, nebo rostlinného tuku na pečení
20 g droždí
1/2 lžičky soli
1 lžička cukru
vejce na potření
Postup:
1. Z části mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek.
2. Do mísy dáme mouku, sůl, mléko, přidáme kvásek a prohněteme.
3. Pak přidáme rozpuštěný tuk a dobře propracujeme.
4. Necháme na teplém místě kynout.
5. Z těsta pak tvoříme housky, dáme na vymazaný plech, potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem, nebo sezamem.
6. Ještě chvíli necháme kynout a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.