Úkotě

Úkotě jsou v Hroznové Lhotě tradiční dobrotou a jsou neobvyklý název získaly prý možné podle toho, že se těsto dělá, jako když se kočky „kotí“. Recept je od Ludmily Mackové.

Budete potřebovat:

600 g hladké mouky
špetka soli
200 g moučkového cukru
100 g tuku
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
4 lžíce medu

povidla
mleté ořechy

Postup:

1. Vše smícháme dohromady.

2. Vzniklé těsto rozdělíme na 4 části a každou z nich rozválíme.

3. Potřeme povidly a posypeme mletými ořechy.

4. Zavineme jako roládu a pečeme mírně při 150 stupních asi 40 minut.

5. Po upečení a vychladnutí pocukrujeme a rozkrájíme.

autor: Zuzana Plíšková