Šumajstr

Tradiční moravské jídlo, které Jindřiška Úradníková z Milotic zná ze své rodiny. Bylo jich doma víc dětí a rodina měla vlastní hospodářství, takže při vyření využili to, co se urodilo. Ale také třeba zabijačkové dobroty jako jsou škvarky v tomto receptu.

Budete potřebovat:

500 g fazolí
500 g velkých krup
200 g škvarků
sůl, pepř
2 velké cibule
česnek

kysané zelí
nakládané okurky

Postup:

1. Fazole noc před přípravou namočíme do vody.

2. Druhý den vodu slijeme, přidáme novou a fazole v ní uvaříme.

3. Uvaříme kroupy a promícháme s fazolemi.

4. Cibuli pokrájíme a usmažíme, přidáme pokrájené škvarky.

5. Smícháme s fazolemi a kroupami, ochutíme solí, pepřem a česnekem.

6. Podáváme s okurkami a kysaným zelím.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.