Šumajstr
Tradiční moravské jídlo, které Jindřiška Úradníková z Milotic zná ze své rodiny. Bylo jich doma víc dětí a rodina měla vlastní hospodářství, takže při vyření využili to, co se urodilo. Ale také třeba zabijačkové dobroty jako jsou škvarky v tomto receptu.
Budete potřebovat:
500 g fazolí
500 g velkých krup
200 g škvarků
sůl, pepř
2 velké cibule
česnek
kysané zelí
nakládané okurky
Postup:
1. Fazole noc před přípravou namočíme do vody.
2. Druhý den vodu slijeme, přidáme novou a fazole v ní uvaříme.
3. Uvaříme kroupy a promícháme s fazolemi.
4. Cibuli pokrájíme a usmažíme, přidáme pokrájené škvarky.
5. Smícháme s fazolemi a kroupami, ochutíme solí, pepřem a česnekem.
6. Podáváme s okurkami a kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.