Moučník z vánočního cukroví
Tento moučník paní Jitka Koutná z Jedovnic vymyslela před pár lety, kdy na konci února zjistila, že jí ještě zbylo nějaké cukroví. Bylo už docela tvrdé, ale bylo jí líto ho vyhodit. Tak ho zkusila přes noc namočit do mléka, přidat pár dalších surovin a od té doby ho dělá každoročně.
Budete potřebovat:
zbylé vánoční cukroví
mléko
2 vejce
prášek do pečiva
hrst sekaných ořechů
(čokoládová poleva)
Postup:
1. Zbylé (klidně i ztvrdlé) cukroví přes noc namočíme do mléka.
2. Ráno rozmixujeme dohladka, přidáme vejce, ořechy a prášek do pečiva.
3. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, abychom ho mohli nalít na vymazaný plech.
4. Pečeme na 200 stupňů. Po upečení můžeme polít čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.