Dvě jablečné pomazánky

Jablka na sto způsobů? To rozhodně není přehánění. A Zuzka Plíšková zná dva recepty na netradiční slané chuťovky z jablek. Určitě je vyzkoušejte a neprohloupíte.

Cibulovo-jablečná pomazánka

Budete potřebovat:

2 jablka
2 cibule
3 lžíce sádla
tymián
sůl, pepř

Postup:

1. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, cibuli oloupeme a vše nakrájíme na kostičky.

2. V pánvi rozpustíme sádlo a cibuli s jablky opékáme, dokud cibule nezhnědne a jablka nezměknou a nepustí šťávu.

3. Přidáme sůl, pepř a čerstvý tymián.

4. Pomazánku jíme na čerstvém, nebo opékaném chlebu, případně ji můžeme podávat k masu a sýrům.

Jablečná kari pomazánka

Budete potřebovat:

1 jablko
jarní cibulka
sůl, pepř
kari koření
citrónová šťáva
100 g žervé

Postup:

1. Jablko nahrubo nastrouháme a cibulku nasekáme.

2. Promícháme s žervé, kořením, solí, pepřem a dochutíme citrónovou šťávou.

3. Pokud máme, můžeme přidat i kousky pečeného kuřecího masa, nasekaná vařená vejce a trochu majonézy.

4. Lze použít jako pomazánku nebo dip ke slaným krekrům.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.