Dvě jablečné pomazánky
Jablka na sto způsobů? To rozhodně není přehánění. A Zuzka Plíšková zná dva recepty na netradiční slané chuťovky z jablek. Určitě je vyzkoušejte a neprohloupíte.
Cibulovo-jablečná pomazánka
Budete potřebovat:
2 jablka
2 cibule
3 lžíce sádla
tymián
sůl, pepř
Postup:
1. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, cibuli oloupeme a vše nakrájíme na kostičky.
2. V pánvi rozpustíme sádlo a cibuli s jablky opékáme, dokud cibule nezhnědne a jablka nezměknou a nepustí šťávu.
3. Přidáme sůl, pepř a čerstvý tymián.
4. Pomazánku jíme na čerstvém, nebo opékaném chlebu, případně ji můžeme podávat k masu a sýrům.
Jablečná kari pomazánka
Budete potřebovat:
1 jablko
jarní cibulka
sůl, pepř
kari koření
citrónová šťáva
100 g žervé
Postup:
1. Jablko nahrubo nastrouháme a cibulku nasekáme.
2. Promícháme s žervé, kořením, solí, pepřem a dochutíme citrónovou šťávou.
3. Pokud máme, můžeme přidat i kousky pečeného kuřecího masa, nasekaná vařená vejce a trochu majonézy.
4. Lze použít jako pomazánku nebo dip ke slaným krekrům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.