Olejový koláč s ovocem

Žádné šlehání ani kynutí, tenhle třený koláč je snadný na přípravu a vynikající na talíři. Recept máme od Ludmily Kovaříkové z Buchlovic, která ho zdobí krom ovoce i tvarohem.

Budete potřebovat:

4 žloutky
sníh ze 4 bílků
250 g mletého cukru
200 ml oleje
300 g polohrubé mouky
vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
200 ml vody
citrónová kůra

tvaroh
citrónová kůra
vanilkový cukr
žloutek

ovoce dle chuti

drobenka

Postup:

1. Žloutky utřeme s cukrem.

2. Přidáme olej a mícháme.

3. Poté přilijeme vodu a přisypeme mouku s práškem do pečiva, citrónovou kůru a vanilkový cukr. Nakonec vmícháme sníh.

4. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

5. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, cukrem, kůrou a žloutkem.

6. Po lžičkách klademe na těsto v mírných rozestupech.

7. Mezi to potom klademe ovoce a sypeme drobenkou.

8. Pečeme asi 20 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.