Olejový koláč s ovocem
Žádné šlehání ani kynutí, tenhle třený koláč je snadný na přípravu a vynikající na talíři. Recept máme od Ludmily Kovaříkové z Buchlovic, která ho zdobí krom ovoce i tvarohem.
Budete potřebovat:
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
250 g mletého cukru
200 ml oleje
300 g polohrubé mouky
vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
200 ml vody
citrónová kůra
tvaroh
citrónová kůra
vanilkový cukr
žloutek
ovoce dle chuti
drobenka
Postup:
1. Žloutky utřeme s cukrem.
2. Přidáme olej a mícháme.
3. Poté přilijeme vodu a přisypeme mouku s práškem do pečiva, citrónovou kůru a vanilkový cukr. Nakonec vmícháme sníh.
4. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
5. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, cukrem, kůrou a žloutkem.
6. Po lžičkách klademe na těsto v mírných rozestupech.
7. Mezi to potom klademe ovoce a sypeme drobenkou.
8. Pečeme asi 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.