Chlapský štrúdl

Znáte to - pro některé lidi je prostě nejlepším moučníkem řízek. Nebo klobása. A právě pro takové typy (které se ale navzdory názvu receptu najdou mezi oběma pohlavími) je určený tenhle štrúdl, který peče Renata Lišková z Martinic.

Budete potřebovat:

1 listové těsto
sklenice zavařeného bílého zelí (ne kysaného)
2 jitrnice
vejce na potření

Postup:

1. Zelí necháme okapat a vymačkáme přebytečný nálev.

2. Jitrnice oloupeme, promícháme a spojíme se zelím.

3. Listové těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme.

4. Plníme připravenou směsí, zavineme, dáme na plech a potřeme rozkvedlaným vejcem.

5. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.

6. Můžeme podávat samotný, anebo s bramborovou kaší vylepšenou škvarky.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.