Chlapský štrúdl
Znáte to - pro některé lidi je prostě nejlepším moučníkem řízek. Nebo klobása. A právě pro takové typy (které se ale navzdory názvu receptu najdou mezi oběma pohlavími) je určený tenhle štrúdl, který peče Renata Lišková z Martinic.
Budete potřebovat:
1 listové těsto
sklenice zavařeného bílého zelí (ne kysaného)
2 jitrnice
vejce na potření
Postup:
1. Zelí necháme okapat a vymačkáme přebytečný nálev.
2. Jitrnice oloupeme, promícháme a spojíme se zelím.
3. Listové těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme.
4. Plníme připravenou směsí, zavineme, dáme na plech a potřeme rozkvedlaným vejcem.
5. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
6. Můžeme podávat samotný, anebo s bramborovou kaší vylepšenou škvarky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.