Pečený květák na italský způsob
Zapomeňte na smažení v trojobalu! Tenhle recept Zuzky Plíškové na úpravu květáku je méně pracný a určitě zdravější.
Budete potřebovat:
zhruba 1/2 květáku
5 lžic pasírovaných rajčat
lžíce dijonské hořčice
oregano
cca 3 lžíce olivového oleje
česnek
parmezán
sůl, pepř
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 210 stupňů a květák rozdělíme na růžičky.
2. Smícháme pasírovaná rajčata s olejem, hořčicí, solí, pepřem, prolisovaný česnek a zhruba hrstí parmezánu.
3. Důkladně promícháme s květákem.
4. Pečeme v zapékací míse asi 25 minut, dokud květák nezkřehne.
5. Podáváme s bramborem, nebo naopak jako přílohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.