Řezy Macocha (Macecha)
Na den přesně před 115 lety stanul Karel Absolon na dně propasti Macocha. Tehdy ještě jako student. Aby tohle výročí bylo i sladké, máme pro vás recept na řezy, které jméno slavné propasti nesou. Nebo že by se jmenovaly po nevlastní matce?
Budete potřebovat:
(na menší plech)
korpus:
3 žloutky
sníh ze 3 bílků
60 ml vody
60 ml oleje
2 lžičky prášku do pečiva
150 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
kakao
pudink:
2 vanilkové pudinky
dle chuti cukr
700 ml mléka
krém:
1 smetana ke šlehání
2 kelímky zakysané smetany
citrónová kůra
vanilkový cukr
ztužovač šlehačky
strouhaná čokoláda na posypání
Postup:
1. Pudinky uvaříme dle v návodu, ale v menším množství mléka (viz rozpis surovin). Necháme povychladnout.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
3. Poté přidáme olej a vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme sníh.
4. Odebereme polovinu těsta a smícháme s kakaem.
5. Na vymazaný a moukou vysypaný plech rozetřeme světlé těsto, na něj nalijeme kakaové a nakonec navrstvíme pudink.
6. Vše vidličkou „cik-cak“ promícháme, aby bylo těsto žíhané.
7. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut a necháme vychladnout.
8. Smetanu vyšleháme se ztužovačem a smícháme se zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou.
9. Rozetřeme na vychladlý korpus a posypeme strouhanou čokoládou, nebo nastrouhanou čokoládovou tyčinkou s kokosem.
10. Necháme přes noc v lednici a rozkrájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka