Dýňové lasagne

Dýňová sezóna je tady! Zuzka Plíšková se s posluchači podělila na tento výborný recept, který je vhodný i pro vegetariány.

Budete potřebovat:

lasagne (těstoviny)

zázvor
křen
cca 400 g máslové dýně
sůl, pepř
žampiony

bešamel:
kousek másla
hladká mouka
cca 400 ml mléka
hrst strouhaného parmezánu
česnek

rajčatová omáčka nebo omáčka z pečené zeleniny (recept zde)

sýr na posypání

Postup:

1. Nakrájené a očištěné žampiony orestujeme, dýni nastrouháme a promícháme se strouhaným křenem a trochou zázvoru, osolíme a opepříme.

2. Na bešamel připravíme světlou jíšku z másla a mouky a pomalu za stálého míchání přilijeme mléko.

3. Zahříváme do zhoustnutí, stáhneme z plotny a vmícháme strouhaný parmezán a prolisovaný stroužek česneku, dle potřeby dosolíme.

4. Dno zapékací mísy potřeme olejem a potřeme trochou rajčatové omáčky.

5. Přidáme pláty lasagní, potřeme omáčkou, zasypeme dýní se žampiony, zakryjeme pláty lasagní, potřeme bešamelem a pokračujeme, dokud je to možné.

6. Úplně nakonec dáme vrstvu omáčky, kterou posypeme sýrem.

7. Pečeme při 190 stupních asi 35 minut, dokud těstoviny nezměknou a na povrchu se nevytvoří krusta.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.