Dýňové lasagne
Dýňová sezóna je tady! Zuzka Plíšková se s posluchači podělila na tento výborný recept, který je vhodný i pro vegetariány.
Budete potřebovat:
lasagne (těstoviny)
zázvor
křen
cca 400 g máslové dýně
sůl, pepř
žampiony
bešamel:
kousek másla
hladká mouka
cca 400 ml mléka
hrst strouhaného parmezánu
česnek
rajčatová omáčka nebo omáčka z pečené zeleniny (recept zde)
sýr na posypání
Postup:
1. Nakrájené a očištěné žampiony orestujeme, dýni nastrouháme a promícháme se strouhaným křenem a trochou zázvoru, osolíme a opepříme.
2. Na bešamel připravíme světlou jíšku z másla a mouky a pomalu za stálého míchání přilijeme mléko.
3. Zahříváme do zhoustnutí, stáhneme z plotny a vmícháme strouhaný parmezán a prolisovaný stroužek česneku, dle potřeby dosolíme.
4. Dno zapékací mísy potřeme olejem a potřeme trochou rajčatové omáčky.
5. Přidáme pláty lasagní, potřeme omáčkou, zasypeme dýní se žampiony, zakryjeme pláty lasagní, potřeme bešamelem a pokračujeme, dokud je to možné.
6. Úplně nakonec dáme vrstvu omáčky, kterou posypeme sýrem.
7. Pečeme při 190 stupních asi 35 minut, dokud těstoviny nezměknou a na povrchu se nevytvoří krusta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.