Vařená bábovka

Vařené bábovce se v Polsku říká babka gotowana a tento recept Zuzka Plíšková získala od Maryny Matuszek, která představuje polské speciality v obchůdku Laskominy od Maryny.

Budete potřebovat:

170 g másla
4 vejce
140 g krupicového cukru
170 g bramborového škrobu
60 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Postup:

1. Máslo utřeme s cukrem do pěny, poté do něj zašleháme jedno vejce po druhém.

2. V míse smícháme prosátou mouku, sůl, prášek do pečiva a škrob a všechny suché suroviny přimícháme k máslu s cukrem a vejci, aby vzniklo jednolité těsto.

3. Keramickou, nebo hliníkovou formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme krupičkou a těsto do ní vlijeme.

4. Připravíme si větší hrnec, do kterého nalijeme vodu tak, aby sahala zhruba do tří čtvrtin výšky bábovky (forma by neměla mít „komínek" uprostřed s otvorem, mohla by do něj natéct voda).

5. Formu poté dobře přikryjeme několika vrstvami alobalu a hrnec přikryjeme pokličkou.

6. Vaříme při mírnější teplotě asi 1 hodinu.

7. Poté sundáme alobal a poklici a vaříme odkryté ještě zhruba 10 minut.

8. Propečenost vyzkoušíme špejlí.

9. Opatrně vyklopíme, pocukrujeme, nebo polijeme polevou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.