Faworki (polské boží milosti)

Dnešní recept je inspirovaný Dny polské kultury, které v Brně začínají. Tradiční polskou recepturu nám svěřila Maryna Matuszek z Laskomin od Maryny.

U nás se boží milosti nejen nosívaly šestinedělkám, ale lidé je pojídali na fašankové úterý. V Polsku si je hojně dopřávají na tzv. "tlustý čtvrtek". Místo rumu můžeme dát i jiný alkohol (vhodné je třeba víno), v Polsku se často přidává pivo, protože tam má pivovarnictví tradici. Zkušené hospodyňky asi vědí, že alkohol ani tak moc pro chuť jako proto, aby se do smažených milostí nenasáklo tolik tuku.

Budete potřebovat:

250 g prosáté hladké mouky
špetka soli
1 menší vejce
2 žloutky
1 lžíce moučkového cukru
35 g másla
2 velké lžíce zakysané smetany
1 lžíce rumu

tuk na smažení
cukr na obalení

Postup:

1. Vejce a žloutky spolu s cukrem důkladně vyšleháme do pěny.

2. Mouku smícháme se solí a máslem nakrájeným na kousky a promneme, aby se máslo s moukou spojilo.

3. Přidáme k vyšlehaným vejcím a promícháme, aby vznikla směs podobná drobence.

4. Přimícháme smetanu a rum a vypracujeme hutné a pevné těsto.

5. Vytvarujeme z něj kouli, kterou zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet asi 45 minut.

6. Těsto rozválíme, přehneme na třetiny, otočíme o 90 stupňů a znovu rozválíme.

7. Tento postup opakujeme ještě několikrát. Moukou podsypáváme co nejméně.

8. Nakonec rozválíme na tenký plát a rádýlkem vykrajujeme obdélníky.

9. Každý z nich uprostřed nařízneme a otvorem protáhneme jeden konec těsta.

10. Smažíme v dostatečné vrstvě tuku a poté obalujeme v cukru.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.