Bramborovo-jablečný koláč
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
těsto:
3-4 uvařené brambory
30 g másla
2 lžíce cukru
100 g hladké mouky
špetka strouhaného zázvoru
nádivka:
4 oloupaná nakrájená jablka
máslo
cukr
citrónová šťáva
strouhanka
mleté ořechy
Postup:
1. Uvařené oloupané brambory najemno nastrouháme.
2. Přidáme máslo, 2 lžíce cukru, zázvor a mouku (tu podle potřeby můžeme přidat) a vypracujeme těsto.
3. Polovinou těsta vyložíme vymazanou menší koláčovou formu.
4. Jablka podusíme na másle s cukrem a citrónovou šťávou a vychladlou směs rozprostřeme na těsto.
5. Přidáme strouhanku a ořechy.
6. Přikryjeme druhou části rozváleného těsta (okraje potřeme studenou vodou, nebo rozkvedlanými vejcem a přitlačíme) a na několika místech propícháme vidličkou.
7. Pečeme dozlatova asi 35 minut při 175 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.