Prastarý recept na linecký koláč
Recept ze začátku 19. století je zvláštní tím, že se do těsta přidávají vařené žloutky (a je to tedy tip, jak naložit s přemírou vařených vajec po Velikonocích). Tento způsob přípravy přispívá k tomu, aby těsto bylo křehčí.
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
250 g mletých ořechů
150 g cukru
2 větší vařené žloutky
špetka soli
skořice
vanilka
kůra z jednoho citronu a šťáva z jeho poloviny
1 máslo (studené)
1 vejce (studené)
rybízová marmeláda
plátky mandlí
žloutek na potření
Postup:
1. Smícháme mouku, ořechy, sůl, skořici a vanilku, cukr a kůru z citrónu.
2. Přidáme najemno nastrouhané žloutky a promícháme.
3. Vychlazené máslo nastrouháme a přidáme do důlku, který vytvoříme ve směsí mouky a ořechů.
4. Přimícháme citrónovou šťávu a studené vejce a rychle vypracujeme těsto.
5. Zabalíme do sáčku a necháme hodinu v lednici.
6. Třetinu těsta pak dáme stranou a zbytek rovnoměrně natlačíme do vymazané koláčové formy.
7. Potřeme marmeládou a z odloženého těsta vytvoříme pásy, ze kterých vyrobíme na koláč mřížky.
8. Potřeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme plátky mandlí.
9. Pečeme při 170 stupních asi 45 minut.
10. Před podáváním pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.