Sladkokyselá fazolová polévka
Vyzkoušejte recept od Boženy Filákové ze Slavičína.
Budete potřebovat:
hrnek barevných fazolí
hrst sušených švestek
mrkev
petržel
kousek celeru
bobkový list
nové koření
pepř celý
3 lžíce hladké mouky
1 lžička cukru
1 malá lžička soli
1-2 lžičky octa
1 smetana na vaření
Postup:
1. Fazole zalijeme dvěma hrnky teplé vody a necháme přes noc namočené.
2. Ráno dáme vařit v litru a půl vody.
3. Přidáme očištěnou mrkev, malou petržel a kousek celeru.
4. Dále přidáme dva bobkové listy, tři kuličky nového koření a pět kuliček pepře.
5. Jakmile fazole změknou, vytáhneme zeleninu a nadrobno ji pokrájíme.
6. Vrátíme do polévky, polévku osolíme a přidáme sušené švestky.
7. Do hrnku si dáme tři lžíce hladké mouky, špetku soli a metličkou dohladka rozmícháme.
8. Přes jemné sítko přecedíme za stálého míchání do polévky a vaříme asi dvacet minut.
9. Vlijeme smetanu.
10. Dochutíme octem a cukrem. Polévka má chutnat sladkokysele.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.