Maďarský dezert

Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové inspirovaný oblíbeným moučníkem Somlói Galuska.

Budete potřebovat:

těsto:
6 lžic polohrubé mouky
špetka soli a prášku do pečiva
6 lžic cukru
6 vajec
1 zarovnaná lžíce kakaa
uvařený vanilkový pudink
trochu másla
rozinky namočené v rumu
trochu rumu

krém:
10 dkg mletých ořechů
10 dkg másla
2 lžíce hladké mouky
2 dcl mléka
1-2 lžíce cukru

Postup:

1. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se solí.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, po lžících přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.

3. Rozdělíme na dvě části a do jedné přimícháme kakao.

4. Ve vymazaném a moukou vysypaném plechu upečeme dva pláty.

5. Pečeme asi 20 minut při 175 stupních.

6. Ještě teplé pokapeme rumem.

7. Krém připravíme svaření mléka s cukrem, moukou, ořechy a máslem.

8. Necháme zlehka vychladnout a poté krémem namažeme jeden z plátů.

9. Posypeme rozinkami a přikryjeme druhým korpusem.

10. Vršek pomažeme pudinkem vyšlehaným s máslem.

11. Posypeme strouhanou čokoládou a necháme řádně vychladit v lednici.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.