Patenty

Vyzkoušejte recept od Kateřiny Sekerové z Velké nad Veličkou.

Budete potřebovat:
500 g uvařených brambor
špetka soli
přibližně 120 g hladké mouky

Připravte si taky:
máslo
mák
cukr
povidla

Postup:
1. Vychladlé a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle.

2. Přidáme trochu soli, mouku a vypracujeme těsto (podle potřeby mouku přidáváme, aby nám šlo těsto dobře rozválet).

3. Tvoříme tenké placky, které opékáme z obou stran.

4. Před podáváním mastíme máslem a sypeme mákem s cukrem (případně potíráme povidly). Smotáme jako palačinky.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.