Krůtí maso nadivoko a cibulová omáčka
Vyzkoušejte recept od Radoslavy Kubátové z Vojkovic.
Budete potřebovat:
krůtí prsa
slanina
4-6 cibulí
jalovcové kuličky
tymián
hladká mouka
sůl, pepř
Postup:
1. Maso prošpikujeme, ochutíme a obalíme v hladké mouce s tymiánem.
2. Orestujeme ze všech stran.
3. Troubu rozehřejeme na 250 stupňů a do pekáče přidáme nahrubo nasekanou cibuli a 5-8 kuliček jalovce.
4. Na cibuli položíme maso, podlijeme vodou a pečeme na 200 stupňů. Pečeme 1 až 1,5 hodiny a průběžně podléváme.
5. Potom maso vyjmeme a vybereme koření a zbytek rozmixujeme ponornými mixérem.
6. Podle potřeby zahustíme moukou, nebo přilijeme vodu (omáčka by měla být krémová).
7. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do omáčky. Podáváme s bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.