Podzimní krém s červenou řepou

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
4 střední červené řepy
3 větší rajčata
cibule
česnek
400 mll zeleninového vývaru nebo vody
trochu tymiánu a drceného kmínu
sůl, pepř
na ozdobu balkánský sýr

Postup:
1. Rajčata zespodu lehce nařízneme do kříže, zalijeme horkou vodou a necháme stát.

2. Řepu oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky.

3. Na oleji necháme v hrnci zesklovatět cibulku, přidáme nasekaný česnek a nakonec řepu.

4. Zalijeme vývarem (nebo vodou), okořeníme, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme doměkka.

5. Mezitím oloupeme rajčata a nakrájíme. Přidáme k polévce a povaříme.

6. Rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.

Čtěte také

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.