Podzimní krém s červenou řepou
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
4 střední červené řepy
3 větší rajčata
cibule
česnek
400 mll zeleninového vývaru nebo vody
trochu tymiánu a drceného kmínu
sůl, pepř
na ozdobu balkánský sýr
Postup:
1. Rajčata zespodu lehce nařízneme do kříže, zalijeme horkou vodou a necháme stát.
2. Řepu oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky.
3. Na oleji necháme v hrnci zesklovatět cibulku, přidáme nasekaný česnek a nakonec řepu.
4. Zalijeme vývarem (nebo vodou), okořeníme, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme doměkka.
5. Mezitím oloupeme rajčata a nakrájíme. Přidáme k polévce a povaříme.
6. Rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.