Jablečné růžičky

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
balíček listového těsta (400 g)
nejlépe 3 červená jablíčka
výraznější marmeláda nebo lískooříšková pomazánka
skořicový cukr
citrónová šťáva

Postup:
1. Jablka rozpůlíme a vykrojíme jádřinec. Nakrájíme na tenké plátky a spaříme v horké vodě s citrónem, aby trochu změkly. Slijeme vodu.

2. Těsto rozválíme a rozdělíme rádýlkem na proužky (7 x 3 cm) a potřeme marmeládou nebo oříškovou pomazánkou.

3. Na vrchní polovinu každého proužku těsta klademe plátky jablka a to tak, aby jejich vrchní část (oblouček), vždy přesahovala přes těsto a jednotlivé plátky jablek se částečně překrývaly.

4. Až budeme u konce, přehneme spodní polovinu těsta a každý proužek srolujeme.

5. Na jedné straně nám vznikne růžička, tou druhou každý kousek posadíme do papírového košíčku nebo formy na muffiny a pečeme při 190 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.