Slaný koláč ze strouhaných brambor
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
5 větších brambor
140 g hladké mouky
vejce
nasekaná cibulka
sůl
Smetana ke šlehání:
3 vejce
jarní cibulka
sůl
mletá paprika
200 g strouhaného sýra
150 g šunky vcelku
Postup:
1. Brambory oškrábeme a důkladně z nich vymačkáme a vysušíme co nejvíce tekutiny. Smícháme v míse s moukou, solí, vejcem, cibulkou a vypracujeme těstíčko.
2. Koláčovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem a vtlačíme do ní rovnoměrně těsto. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Stáhneme teplotu na 180 stupňů a koláč z trouby vyjmeme.
3. Na korpus dáme polovinu sýra, na kostičky nakrájenou šunku a nasekanou jarní cibulku.
4. Vyšleháme vejce se smetanou, dochutíme solí, paprikou a pepřem. Přelijeme směsí korpus a posypeme zbytkem sýra.
5. Pečeme asi 35 minut, dokud vaječná směs neztuhne.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.