Slaný koláč ze strouhaných brambor

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
5 větších brambor
140 g hladké mouky
vejce
nasekaná cibulka
sůl

Smetana ke šlehání:
3 vejce
jarní cibulka
sůl
mletá paprika
200 g strouhaného sýra
150 g šunky vcelku

Postup:
1. Brambory oškrábeme a důkladně z nich vymačkáme a vysušíme co nejvíce tekutiny. Smícháme v míse s moukou, solí, vejcem, cibulkou a vypracujeme těstíčko.

2. Koláčovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem a vtlačíme do ní rovnoměrně těsto. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Stáhneme teplotu na 180 stupňů a koláč z trouby vyjmeme.

3. Na korpus dáme polovinu sýra, na kostičky nakrájenou šunku a nasekanou jarní cibulku.

4. Vyšleháme vejce se smetanou, dochutíme solí, paprikou a pepřem. Přelijeme směsí korpus a posypeme zbytkem sýra.

5. Pečeme asi 35 minut, dokud vaječná směs neztuhne.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.