Kyselica od Boženy Šimčíkové

Recept od naší posluchačky z Dolního Němčí.

Budeme potřebovat:
500 g kysaného zelí i se šťávou
brambory
1 litr vody
750 ml mléka
2až 3 lžičky hladké mouky
2 šlehačky
4 vejce
máslo
sůl a pepř

Postup je jednoduchý:
1. Vodou zalijeme zelí.
2. Osolíme a vaříme do poloměka.
3. Mouku rozkvedláme v mléce a vlijeme i se šlehačkou do zelí.
4. Vejce mírně rozkvedláme a pomalu (po částech) přidáme do polévky.
5. Přidáme trochu pepře a kousek másla.

Tip: Během přípravy polévky uvaříme brambory ve slupce, oloupeme, dáme na dno talíře a na ně nalijeme hotovou kyselici.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.