Zdravá marmeláda z Bojkovic

Skvělý recept na marmeládu bez cukru od Libora Baránka, která je vhodná pro děti.

Na 1 kg budeme potřebovat:
500 g ovoce
500 g jablečného nebo javorového sirupu
15 g agaru - výtažek z mořských řas

Začneme s přípravou:
1. Ovoce rozdrtíme nebo rozmixujeme a přidáme 250 g sirupu (polovinu).

2. Zahříváme pozvolna za stálého míchání na 80 stupňů.

3. Ve druhém hrnci zahříváme dalších 250 ml sirupu, do kterého přidáme 15 g agaru.

4. Rozmícháme metličkou, až se agar rozpustí.

5. Poté smícháme obě hmoty dohromady, promícháme a prohřejeme.

6. Naplníme do skleniček a pro jistotu ještě zavaříme při 80 stupních 20 minut.

Tip: Když ovoce neprojde varem, zachová si víc vitamínů a příjemnou svěží ovocnou vůni.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.