Piškotové rohlíčky od Moniky Veithové

Recept od naší posluchačky z Moutnic.

Suroviny:
6 vajec, 90 g moučkového cukru, 90 g krystalového cukru, 90 g hladké mouky, 90 g hrubé mouky, špetku prášku do pečiva.

Postup:
Mouky smícháme s práškem do pečiva.

Žloutky vyšleháme s mletým cukrem do pěny. Z bílků a krystalového cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty opatrně smícháme a stejně opatrně vmícháme mouku.

Těsto rozdělíme na tři části. Dáme do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme rohlíčky. Hustě je posypeme jemným krystalovým cukrem a v troubě vyhřáté na 170 až 180 stupňů pečeme přibližně 5 až 10 minut.

Rohlíčky naskočí a zrůžoví. Stejným způsobem zpracováváme i zbylé dvě části těsta. Vždycky ale až po upečení předcházející dávky. Pokud bychom totiž těsto nastříkali na plechy najednou (z této dávky se zaplní tři plechy) a postupně pekly, rohlíčky by se roztekly.

Upečené rohlíčky spojujeme k sobě krémem - nejlépe pařížským.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.