Béleše z Prace u Brna
Recept na béleše od Marie Žáčkové z Prace zazněl v pátek 23. května.
Suroviny:
200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 300 g vařených brambor ve slupce, 1 vejce, 250 ml mléka, 40 g jemný cukr krystal, 40 g rozpuštěný tuk hera nebo olej, 30 g kvasnic a špetka soli. Náplň - 150 g mletého máku, 150 g mletého cukru
Postup:
Z kvásku a ostatních přísad zaděláme těsto a přimícháme vařené brambory, nastrouhané najemno.
Na teplém místě necháme vykynout a lžící klademe na vymaštěný plech bochánky těsta, které potřeme rozpuštěným tukem a tvarujme do kulata.
Po 10 minutách kynutí na plechu pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů, přibližně 15 minut.
Upečeme dozlatova a za tepla ostrým nožem, z boku, nařízneme do tvaru kapsy. Poté plníme mákem s cukrem a nakonec lehce pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.