Sarma z Jiřic u Miroslavi

Recept od Miroslavy Husákové, jejíž rodiče i prarodiče se do Jiřic dostali po druhé světové válce z bývalé Jugoslávie.

Recept zazněl v pátek 4. dubna.

Suroviny:
500g mletého vepřového masa, 1 vejce, 250 g syrové rýže, 1 lžíce oleje (pokud je maso tučnější, nemusí být), 2 až 3 rozetřené stroužky česneku, 1 cibule, sůl, pepř, mletá červená paprika a listy z hlávkového zelí

Postup:
Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál a oddělíme jednotlivé listy, které vložíme do vroucí vody se solí. Povaříme je asi 5 minut a necháme krátce stát v hrnci.

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dosklovata. Vložíme ji do mísy k mletému masu, ochutíme pepřem, paprikou, solí a směs dobře promícháme s propláchnutou rýží, rozetřeným česnekem a vejcem.

Do zelných listů vložíme porci (asi dlaň) masné směsi a dobře zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do hrnce, zalijeme rajským protlakem a vodou a vaříme přibližně 40 minut.

Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.