Dýňová krémová polévka

Recept v Apetýtu představila v pondělí 30. září Marcela Antošová.

Suroviny:
Dužnina z máslové dýně (očištěná) - 300g, 1 cibule, 2 lžíce másla, 500 ml zeleninového vývaru, 1 kelímek smetany na šlehání, opražená dýňová semínka, sůl, pepř

Postup:
Dýňovou dužninu nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na jemno. Do hrnce vložíme máslo a necháme na něm cibuli dusit doměkka. Přidáme dýni a restujeme ještě 3 minuty.

Zalijeme vývarem a smetanou, Osolíme a vaříme ještě 20 -25 minut do úplného změknutí. Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem na jemno. Na talířích posypeme opraženými dýňovými semínky.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.