Žemlovka s voňavou polevou
Recept z Apetýtu, kterým ve středu 13. února provázela Marcela Antošová.
Suroviny:
světlý toustový chléb - 1 balíček, 6 ks jablek, polotučný tvaroh - 1 vanička, mléko, cukr, vanilka, rozinky, citrón, skořice, 4 ks vejce
na omáčku: rum 100 ml, máslo 150 g, cukr 150 g
Postup:
Plátky toustového chleba namočíme v mléce s cukrem a žloutky, pokládáme na dno máslem vymazaného pekáčku. Nastrouhaná jablka ochutíme cukrem, skořicí a rozinkami máčenými v rumu. Tvaroh ochutíme cukrem a strouhanou citrónovou kůrou.
Na vrstvu toustu dáme jablka, zase tousty, potom potřeme tvarohem a takto postupujeme dokud nemáme plný pekáček. Poslední vrstvu tvoří tousty. Dáme lehce zapéct. Ještě ušleháme sníh z bílků, do kterého před koncem přidáme moučkový cukr. Naneseme na žemlovku a dáme dopéct do trouby dozlatova.
Postup omáčka
Máslo a cukr necháme rozpustit, přilijeme rum, zapálíme a necháme vyhořet alkohol. Jednotlivé porce přelijeme omáčkou a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka