Dýňové halušky s červenou řepou a brynzou

Recept šéfkuchaře Jaroslava Orsága z Velkých Karlovic nabídla Blanka Kovandová v Apetýtu ve čtvrtek 17. ledna.

Suroviny:
Asi půl kila dýně Hokaido, 2 vejce, 300 g hladké mouky, čerstvá šalvěj, sůl a pepř, červená řepa, snítka rozmarýnu, olivový olej, brynza + trocha sladké smetany

Postup:
Dýni pečeme asi 20 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C. Zároveň můžeme do trouby přidat neloupanou červenou řepu, kterou jsme pokapali olivovým olejem a se snítkou čerstvého rozmarýnu pečlivě zabalili do alobalu.

Pečenou dýni vydlabeme a dobře rozmělním vidličkou (můžeme i rozmixovat do hladka). Do prochladlé dýně v pracujeme dvě vejce, hladkou mouku čerstvou šalvěj, sůl a pepř a těsto zavaříme jako klasické halušky přes síto.

Halušky servírujeme přelité brynzou, kterou jsem rozmíchali v troše sladké smetany a loupanou, krájenou červenou řepou, která pečením nádherně zesládla.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.