Sedlácké fondue

Recept nabídla Blanka Kovandová v Apetýtu v úterý 27. listopadu.

Potřebujeme:
1 bochník chleba, 1 zelená a 1 červená paprika, 30 – 40 dkg prorostlé slaniny, 3 kostky taveného sýra, 2 kelímky zakysané smetany, vegeta, pepř, pažitka, cibulka

Postup:
Z chleba odkrojíme vršek a vnitřek rukou vytrháme docela velké kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Papriky očistíme a nakrájíme na drobné kostičky stejně jako cibulku.

Na rozpálené, ale suché pánvi slaninu vyškvaříme a slijeme tuk stranou. Smetany smícháme s tavenými sýry, zeleninou a okapanými kostičkami slaniny. Směr dochutíme vegetou a pepřem. Vše důkladně promícháme.

Tukem vyškvařeným ze slaninky pomažeme chleba a pokapeme trhance střídky. Směs nalijeme do bochníku, kousky chleba rozložíme kolem (já trhám kolem i vrchní odkrojený chleba, ale někdo jej používá jako poklici). Vše dáme zapéct do předehřáté trouby, až je směs horká a chleba křupavý.

Konzumuje se u jednoho stolu: stolovníci si namáčejí chlebové trhance v sýrové směsi a postupně se takto sní celá nádoba – tedy bochník

autor: bkv

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.