Trdelník podomácku
Posluchačský tip na recept jste mohli od moderátorky Věry Hotařové slyšet v úterním Apetýtu ze 6. listopadu.
Suroviny:
300 g hladké mouky, špetky soli, 120 ml mléka, 15 g čerstvého droždí nebo přiměřeně sušeného, 30 g másla, 1 žloutek, 1 polévková lžíce cukru
Směs na potření placky: 50 g másla, 4 - 5 lžic krupicového cukru, 3 rovné lžičky skořice
Postup:
Ručně nebo v domácí pekárně připravíte těsto, necháte vykynout. V době kynutí udělejte směs na potření placky. Změklé máslo smíchejte s ostatními přísadami.
Vykynuté těsto vyválejte co nejtenčeji, potřete máslovým krémem, trochu si ho dejte stranou. Placku srolujte a ostrým nožem v polovině nařízněte. Válečky přeložte v řezu a smotejte z nich cop, pak ho stočte dokola jako věnec. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 25 minut do zezlátnutí.
Upečený věnec potřete zbylou máslovou směsí, můžete posypat mandlovým lupínky a lehce pocukrovat. Nejlepší je ještě teplý.
Obměna: místo skořice použijte kokos nebo mleté ořechy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.