Hraběnčin řez
Recept nabídla moderátorka Blanka Kovandová v Apetýtu ve čtvrtek 13. září.
Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 1 máslo (hera), 100 g cukru, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva (nemusí být),
6 jablek, skořice (případně vanilkový cukr), rozinky, vlašské ořechy
4 bílky, 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
1. Z prvních pěti surovin vypracujeme těsto. Oddělíme asi třetinu těsta, kterou vložíme do sáčku a dáme do mrazáku.
2. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozválíme nebo rukama namačkáme zbylé těsto. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a na vále rozdrcené vlašské ořechy. Pak na řezy rozetřeme tuhý sníh ze 4 bílků se dvěma lžícemi moučkového cukru a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu asi 170 °C asi 30 - 40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.