Ratatouille
Recept kuchařky Dity Pecháčkové nabídla v Apetýtu 29. srpna moderátorka Blanka Kovandová.
Ingredience:
2 velké lilky, 4 malé cukety, 2 barevné papriky, 4 velká zralá rajčata, 6 lžic olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru, 3 hrsti čerstvé bazalky
Postup:
Neloupaný lilek nakrájíme na úhledné kostky - max 2 cm. Cukety na kolečka (podle velikosti případně na půlkolečka, papriky na kusy velké jako sousto. Rajčata by se správně měla spařit, sloupnout ze slupky a pokrájet na kusy velké stejně jako předchozí zelenina.
V kastrolu na části oleje nejprve asi 5 minut opékáme lilek, až zezlátne, poté lilek vyndáme, přidáme olej a o pečeme papriku – zelenina nesmí ztratit barvu. Opět vyndáme.
Poté na zbylých 2 lžících oleje osmahneme cibuli – cca 5 minut. Přidáme česnek a za minutu ocet, cukr, rajčata a část bazalky. Nakonec přidáme všechnu opečenou zeleninu, osolíme, opepříme a zahříváme posledních 5 minut.
Podáváme sypané čerstvou bazalkou buď s dobrým pečivem nebo novými brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.