Cuketový nákyp s uzeným masem
Recept z Apetýtu, jímž ve čtvrtek 23. srpna provázela Blanka Kovandová.
Ingredience:
1 kg cukety, 1 menší cibule, 300 g vařeného uzeného masa (může nahradit uzenina), 3 vejce, 100 g strouhaného čedaru, 60 g másla, 1 lžíce hladké mouky, asi 1 dcl mléka, strouhanka, sůl a pepř
Postup:
Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, případnou vodu slijeme a vymačkáme. Krátce podusíme na cibulce a znovu slijeme případnou tekutinu. Uzené maso nakrájíme na centimetrové kostky.
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme se solí a pepřem, postupně vmícháme žloutky, podušenou cuketu, uzené maso, strouhaný sýr, mouku, mléko a nakonec přidáme opatrně tuhý sníh z bílků.
Směs dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a pečeme zvolna, až nákyp na povrchu zrůžoví. Podáváme s novými vařenými brambory s petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.