Bramborenka
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou ze středy 18. dubna.
Suroviny:
300g brambor, 120g hrubé mouky, 40g cukru krupice, 30g Hery, špetka soli, 3 jablka, skořicový cukr, rozinky, kousek čokolády na vaření
Vařené studené brambory nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme moukou, dáme cukr a špetku soli. Celek promícháme - vznikne hmota podobná žmolence. Poté zakapeme rozehřátým tukem a znovu promícháme.
Polovinu " žmolenky" dáme na tukem vymazaný plech vysypaný kokosem. Nastrouháme jablka, zasypeme skořicí, přidáme rozinky.
Nahoru na jablka dáme zbytek "drobenky" .
Pečeme, až povrch mírně zrůžoví. Když vytáhneme z trouby můžeme na teplou bramborenku nastrouhat čokoládu (až se rozpustí, dobře to vypadá).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.