Bramborový koláč

Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou 5. září.

Suroviny:
1,3 kg brambor, varného typu B, 85 g másla, rozpuštěného, 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků + několik krátkých snítek navíc, špetka strouhaného muškátového oříšku, 5 lžic olivového oleje, hrubá mořská sůl a mletý černý pepř, 3 šalotky, najemno nakrájené, 200 g anglické slaniny, na nudličky

Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory osolte, přiveďte k varu a vařte tři minuty. Brambory osušte. Až zchladnou tak, že je bez problémů udržíte v ruce, nakrájejte je na velmi tenká kolečka.
Dno zapékací mísy polijte máslem ať je zalité celé dno (stačit by měla jen část másla), doprostřed dejte pár krátkých snítek tymiánu. Část brambor pak v pravidelných kruzích rozkládejte tak, abyste zcela zakryli dno. Zbývající bramborové plátky dejte do mísy, přelijte je nespotřebovaným rozpuštěným máslem, přidejte špetku muškátového oříšku, tymián a hodně osolte a opepřete. V pánvi na olivovém oleji osmahněte šalotku a po 5 minutách přidejte i slaninu. Směs vmíchejte k bramborám a navrstvěte je do zapékací mísy.
Pečte hodinu a čtvrt. Občas formu vyndejte, brambory přitlačte ke dnu a lehce pokapejte olivovým olejem.

autor: Marcela Antošová