Hrušky s vanilkovým krémem

Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 2. června.

Suroviny:
2 velké hrušky
Marináda: půl litru sladšího vína, 1 pomeranč, 3 lžíce třtinového cukru a pět kusů hřebíčku
Vanilkový krém: 2 lžíce cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, půl litru mléka, 5 lžíce husté zakysané smetany, 80 g másla a 1 balíček vanilkového pudinkového prášku

Postup:
Připravíme si marinádu. Z omytého pomeranče vymačkáme šťávu. Smícháme červené víno s pomerančovou šťávou, třtinovým cukrem a okořeníme hřebíčkem. Hrušky omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do marinády a necháme naložené přes noc. Druhý den si uděláme krém. Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme podle návodu na obalu hustý pudink, který necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně vmícháváme uvařený pudink. Krém zlehčíme zakysanou smetanou. Hrušky vyjmeme z marinády, necháme okapat a nakrájíme na plátky.
Do vychlazených misek nebo pohárů rozdělíme vanilkový krém, který poklademe hruškami, a podle chuti zakápneme vinnou marinádou.

autor: Dana Lipovská

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.