Rýžový koláč s bobulovým ovocem

Recepty Věry Hotařové z Apetýtu 17. května.

Suroviny:
Těsto: 220 g hladké mouky, 60 g másla, 1 menší vejce, 60 g cukru, ½ lžičky kypřicího prášku

Obložení: 500 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 250 g mascarpone (nebo lučiny), 100 g tvarohu, 200 g rýže na rizoto, 1 lžíce vanilkového cukru, špetka soli, trocha strouhané citrónové kůry, 40 g cukru, 4 plátky želatiny, 1 balíček dortového želé, 400 g směsi bobulového ovoce

Postup:
Korpus: z mouky, na vločky nakrájeného vychlazeného másla, cukru, kypřicího prášku a vejce rychle vypracovat těsto. Zabalit do folie a cca 30 minut chladit. Pak z těsta vyválet na pomoučeném vále plát a vyložit jím vymazanou formu o průměru 26 cm. V troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia péct asi 20 minut. Koláč vyjmout z formy a nechat vychladnout.
Na obložení přivést k varu mléko se špetkou soli a citrónovou kůrou, přisypat rýži a cukr, za občasného míchání zvolna vařit asi půl hodiny. Želatinové plátky rozpustit podle návodu a zamíchat do rýžové kaše. Odstavit a nechat asi 15 minut vychladnout. Ušlehat smetanu a vmíchat ji do vychladlé rýžové kaše. Přimíchat mascarpone (lučinu), tvaroh a vanilkový cukr. Upečený koláč dát na servírovací tác a ohradit dortovým prstencem, nanést na něj rýžovou kaši, chladit asi 1 hodinu.
Pak na povrch koláče rovnoměrně rozprostřít bobulové ovoce. Připravit dortové želé, ovoce jím zalít a v chladnu nechat ztuhnout.