Sekaná plněná špenátem

Recept z Apetýtu s Věrou Hotařovou 3. května.

Suroviny na 6 porcí:
450 g libového mletého hovězího masa, 450 g libového mletého vepřového masa, 1 lžíce olivového oleje, 2 velké nadrobno nakrájené cibule, 6 prolisovaných stroužků česneku, 1 konzerva krájených rajčat (cca 400 g), 150 ml kuřecího vývaru, 1 lžička sušených míchaných bylinek, 500 g čerstvého listového špenátu, 2 lžíce zakysané smetany, ½ lžičky čerstvě umletého muškátového oříšku, 1 stonek řapíkatého celeru, nakrájený nadrobno, 1 velká nastrouhaná mrkev, 50 g jemných ovesných vloček, 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu, 5 lžic polotučného mléka, 1 rozšlehané vejce, 2 lžičky dijonské hořčice, pepř, sůl

Postup:
Na pánvi rozpálit olej, přidat cibuli a česnek, smažit až je cibule zlatavá a měkká. Polovinu směsi dát do velké mísy. K cibuli v pánvi přimíchat rajčata i se šťávou, vývar a bylinky. Osolit, opepřit, uvést do varu, zakrýt pokličkou a za občasného míchání pozvolna dusit.
Troubu předehřát na 180 stupňů Celsia. Špenát omýt, vložit do velké pánve, podlít troškou vody, zakrýt pokličkou a při vysoké teplotě za častého potřásání pánví 2 – 3 minuty dusit, aby ovadl. Scedit v sítku, po zchladnutí rukama vymačkat přebytečnou vodu, nahrubo nasekat, dát do mísy, přidat zakysanou smetanu, polovinu muškátového oříšku, osolit a opepřit. Mleté maso dát do mísy s cibulí, přidat celer, mrkev, vločky, tymián, mléko, vejce, hořčici a zbylý muškátový oříšek, osolit, opepřit a přísady řádně promíchat. Na pracovní desku natáhnout potravinovou folii, na ni stěrkou do obdélníku rozetřít masovou směs. Na ni rozprostřít špenát, asi 1 cm od okraje.
Maso pomocí folie opatrně srolovat, boky přitlačit, přenést na olejem lehce potřený pekáč, péct 45 minut, potom na roládu navršit část rajčatové omáčky a vrátit ještě na 5 minut do trouby.
Hotovou sekanou zakrýt alobalem a 10 minut nechat odpočívat, poté nakrájet na plátky. Podávat se zbytkem rajčatové šťávy a bramborami, mohou být i pečené ve slupce. .