Rajská omáčka s karamelem a Banánový dort
V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.
Rajská omáčka s karamelem
Suroviny:
30 g másla, lžíce cukru, lžíce hladké mouky, rajský protlak, 1 cibule, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, špetku tymiánu, 3 hřebíčky, lžička hořčice, smetana dle chuti.
Postup:
Do kastrůlku dáme máslo, přidáme cukr a svaříme na světlý karamel. Přidáme mouku a vše zalejeme vývarem. Přidáme koření a vaříme asi 15 min. Pak přidáme rajský protlak, krátce povaříme, nakonec přidáme lžičku hořčice, zalejeme smetanou a necháme přejít varem. Přecedíme a podáváme.
.
Banánový dort
Suroviny:
400 g hodně zralých banánů, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 6 lžic rozpuštěného másla, 6 lžic mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g třtinového cukru, 60 g sušených brusinek, 60 g rozinek, pomerančová poleva, 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, 100 g moučkového cukru
Postup:
Banány oloupeme a vidličkou dobře rozmačkáme. Rozšleháme vejce s máslem a mlékem, přimícháme mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme rozmačkané banány a rozinky a brusinkami.
Kulatou dortovou formu vymažeme olejem a vyložíme papírem na pečení. Těsto do ní rozestřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 50 minut. Až dort výrazně nabude a těsto se přestane lepit na špejli, vypneme troubu a formu vytáhneme. Dort v ní necháme chvíli chladnout, potom ho opatrně vyklopíme na mřížku.
Až zcela vychladne, můžeme jej ozdobit lesklou pomerančovou polevou, kterou získáme promícháním prosátého moučkového cukru se lžící pomerančové šťávy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.