Kuře á la Dočolomanský

Příští rok tomu bude 10 let, kdy nás navždy opustil známý slovenský herec Michal Dočolomanský. Připomenout si ho můžeme nejen desítkami filmů, ale dokonce i přinejmenším jedním kuchařským počinem. Recept nám poslala Jarmila Jakšíková z Podolí u Uherského Hradiště. Když před lety viděla v jednom televizním pořadu, jak herec tuto dobrotu připravoval, zapsala si recept a podle něj také vaří. Všem totiž moc chutná.

Budete potřebovat:

1 celé kuře
125 g másla (můžeme použít i husí, nebo kachní sádlo)
2 rohlíky
2 vejce
100 g nasekaných mandlí

Postup:

1. Kuře vykostíme a plát masa posolíme.

2. Žloutky oddělíme od bílků a ušleháme tuhý bílkový sníh.

3. Máslo rozpustíme, přidáme k němu žloutky, na kostky nakrájené rohlíky, nasekané mandle a sníh.

4. Rozprostřeme na kuřecí plát, zabalíme do alobalu, který jsme potřeli máslem, a mírně podlijeme.

5. Pečeme asi 1 hodinu na 200 stupňů.

6. Poté rozbalíme a ještě chvíli opékáme.

7. Podáváme s bramborem.

8. Výborně ale chutná i zastudena, takže plátky masa tak můžete ozdobit třeba i obloženou mísu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.