Nesrovnávejme se s Ostravou, Libercem či Plzní, ale s Vídní, Düsseldorfem či Chicagem, míní nový šéf brněnského výstaviště

1. listopad 2023

Výstaviště v Brně má za sebou letošní strojírenský veletrh. Výrazně překonal ty předchozí. Bylo to jako přijít do období Vánoc, říká nový generální ředitel Veletrhů Brno Jan Kubata. Do funkce nastoupil od začátku října, ale jmenovaný byl už v létě. Od jmenování tak pozvolna uplynulo pomyslných sto dnů hájení.

Manažer ale připomíná, že jakékoli změny se projeví až s odstupem času. Příští sezóna je naplánovaná, už nyní je potřeba se soustředit na rok 2025. Nevylučuje návrat některých přerušených akcí včetně Autosalonu.

Není nad osobní setkání

Hodlá sázet například na chytrá řešení problémů, projekty typu „smart city“, k nimž lze hledat motivaci i v regionu. S tím, že covid potvrdil, že ani v době počítačových technologií není nad osobní setkání. A veletrhy jsou k tomu příležitostí bez náročných hledání časů v kalendáři.

Podzim na brněnském výstavišti

Kubata přiznává, že brněnské výstaviště má za sebou těžká léta. Nepřipouští si, že by mohlo skončit podobně, jako výstaviště v Ostravě, Liberci či Plzni. Role Veletrhů Brno podle Jana Kubaty přesahuje hranice nejen města, regionu a státu – a sluší se srovnávat spíše s Vídní, Düsseldorfem nebo Chicagem.

Právě Spojené státy americké by rád více s brněnským výstavištěm propojil. Působil tam několik let jako zástupce agentury CzechTrade, čehož hodlá využít. Dokonce zdůrazňuje, že americké působení už překrylo jeho předchozí politické aktivity například v roli primátora Ústí nad Labem nebo poslance za ODS – i když politická zkušenost je výhodou v jednáních.

Jaké změny čekají brněnské výstaviště co se týče areálu? Vidí generální ředitel budoucí multifunkční halu, rostoucí vedle výstaviště, jako riziko? A stihl si už vůbec projít všechny pavilony? Více v rozhovoru z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.